Een recent ACFE rapport laat zien dat organisaties meer fraude zien in de nasleep van COVID-19.
77% van de respondenten zegt dat ze een toename van fraude hebben gezien sinds augustus 2020 - tegenover 68% in mei 2020. Een derde van de ondervraagden zegt dat de toename van fraude aanzienlijk is geweest. Nog verontrustender is dat 92% van de respondenten verwacht dat de fraude de komende 12 maanden zal blijven toenemen.
Het goede nieuws is echter dat er een manier is om jou voor te bereiden: met de juiste data-analyseoplossing voor fraudedetectie.
Specifieke fraudes die een verhoogd risico vormen
Hoewel alle soorten fraude tijdens de pandemische periode zijn toegenomen, vertelt hetzelfde rapport ons dat sommige specifieke soorten fraude die toenemen een groter risico vormen voor organisaties dan andere soorten.
Cyberfraude - een brede categorie die zowel phishing-aanvallen via e-mail als hacking, ransomware en malware omvat - vormt de grootste veiligheidsrisico's voor organisaties.
Meer dan 80% van de bedrijven geeft aan dat ze sinds het begin van de pandemie al een toename van cyberfraude hebben gezien, en 90% verwacht het komende jaar nog meer van dergelijke aanvallen (tegen 81% in mei 2020).
Andere soorten fraude die toenemen zijn:
- Fraude met werkloosheidsuitkeringen en hulp bij pandemieën.
- Betalingsfraude via kredietkaarten en frauduleuze mobiele accounts.
- Fraude door verkopers en verkopers, zoals prijsafspraken en te hoge facturen.
Uitdagingen bij fraudebestrijding
Zoals altijd zijn er uitdagingen voor organisaties die fraude doeltreffend trachten op te sporen en te voorkomen. Maar zoals bij zoveel aspecten van ons werk en leven in deze ongekende tijden, vormt de pandemie een extra moeilijkheid laag.
Hoewel men in eerste instantie denkt aan krimpende budgetten, gaven de respondenten aan de enquête in het algemeen aan dat hun budgetten voor fraudebestrijding zouden stijgen (38%) of gelijk zouden blijven (48%). Ook gaf 44% van de respondenten aan dat zij nieuwe of grotere investeringen zouden doen in fraudebestrijdingstechnologie. Geld is in dit geval dus niet het probleem.
In plaats daarvan blijkt de voornaamste uitdaging rechtstreeks verband te houden met de pandemie. Ondervraagde bedrijven geven aan dat fysieke beperkingen voor personen en groepen de voornaamste hindernis vormen voor fraudeonderzoek en -preventie. Aangezien in veel rechtsgebieden nog steeds lockdowns plaatsvinden of aan de gang zijn, heeft het feit dat het personeel niet op kantoor kan zijn (27%) of niet kan reizen voor onderzoek (43%), problemen opgeleverd bij het bevorderen van onderzoek tijdens de pandemie.
Respondenten melden problemen en uitdagingen met het op afstand interviewen van relevante partijen (36%) en gebrek aan toegang tot fysiek en digitaal bewijsmateriaal (33%) als belangrijke uitdagingen voor het bevorderen van onderzoeken tijdens COVID-19.
Hoe gegevensanalyses fraude kunnen helpen bestrijden
Het is bemoedigend te vernemen dat 44% van de door ACFE ondervraagden zegt van plan te zijn nieuwe of grotere investeringen te doen in fraudebestrijdingstechnologie. Wij zijn het met hen eens dat fraudebestrijdingstechnologie de weg van de toekomst is voor het opsporen en voorkomen van fraude, en nergens is dat meer waar dan bij data-analyse.
Gegevensanalyse is een krachtig instrument om enorme hoeveelheden gegevens te helpen interpreteren. Het stelt machines in staat te doen wat mensen eenvoudigweg niet kunnen: elk stukje gegevens analyseren dat zou kunnen wijzen op fraude zonder iets over het hoofd te zien of te missen. Daarom is data-analyse een baanbrekende aanpak in de wereld van fraudedetectie voor audit-, accounting- en financiële professionals over de hele wereld.
CaseWare's IDEA Data Analysis Software is een uitgebreide, krachtige en eenvoudig te gebruiken data analyse oplossing ontworpen door audit experts. Of je nu anomalieën, trends of patronen wilt identificeren, IDEA biedt anti-fraude oplossingen en data-analyse tools om fraude onder de pet te houden.
IDEA kan ongebruikelijke en verdachte transacties identificeren. Het kan personeel doorlichten, onafhankelijke autorisatie van transacties uitvoeren, en de activiteiten van werknemers observeren terwijl ze zich op bedrijfssystemen bevinden. Hoe groter de volumes en hoe gedetailleerder de systeeminformatie, hoe nuttiger IDEA wordt.
Om meer te weten te komen over hoe IDEA jouw organisatie kan helpen bij het opsporen van fraude tijdens en na de pandemie en een afspraak te maken voor een demo, klik je hier.