IDEA Tech Tip: Hoe maak je een IDEAScript in CaseWase IDEA
IDEA Tech Tip: Hoe maak je een IDEAScript (deel 1)

IDEA Tech Tip: Hoe maak je een IDEAScript (deel 1)

V: Wat zijn de verschillende manieren waarop ik een IDEAScript kan maken?

A: Er zijn verschillende manieren om dit te doen in CaseWare IDEA. De eerste en waarschijnlijk meest voor de hand liggende is om naar het Macros lint te gaan en IDEAScript te selecteren.

 

Dit zal de IDEAScripting editor oproepen. Van daaruit kun je beginnen met het maken van je script (je kunt ook andere editors gebruiken zoals NotePad++ om je script te schrijven). Hoewel dit waarschijnlijk de meest voor de hand liggende manier is om een script te maken, is het waarschijnlijk ook de meest uitdagende. Gelukkig zijn er vele andere manieren waarop IDEA het schrijven van scripts vereenvoudigt.

De volgende manier is het opnemen van een Macro, een optie die gevonden kan worden in het Macros lint.

 

Als je eenmaal begint met het opnemen van een Macro, zal IDEA het script vastleggen voor alle analyses die je uitvoert, totdat je een tweede keer op Macro opnemen drukt. Zodra je stopt met opnemen, zal IDEA je een dialoog geven om je macro te maken als een Visual Script of een IDEAScript.

 

 

De volgende optie is om eerst een Visual Script te maken, het een keer uit te voeren en het dan te converteren naar een IDEAScript.

Een andere optie is via het Projectoverzicht. Open eerst het Project Overview en selecteer dan de Create Macro optie.

 

 Je kunt dan de tests selecteren die je wilt uitvoeren naar IDEA.

 

De items in het rood zijn verwijderd uit je project, maar je kunt ze opnieuw maken als je de bronbestanden hebt.

Zodra je het Project Overview sluit zal de IDEAScript editor openen met het script om de geselecteerde bestanden te maken.

De laatste en mijn voorkeur manier om een IDEAScript uit IDEA te halen is via de geschiedenis. In dit voorbeeld kunnen we de verschillende history entries zien.

 

Ik heb het bestand geïmporteerd uit Excel, vervolgens een export gedaan, een index en tenslotte de Benford's eerste-cijfer test uitgevoerd. Als ik de laatste test open geeft de geschiedenis aan wat er is uitgevoerd samen met het IDEAScript om deze test opnieuw te maken. Rechts klikken op de IDEAScript code geeft me verschillende opties.

 

Ik kan de code kopiëren en in een editor plakken, ik kan de geselecteerde taak kopiëren en deze laten openen in de IDEAScript editor of ik kan al het IDEAScript voor dit bestand kopiëren en naar de IDEAScript editor kopiëren. Wat je selecteert hangt af van wat je wilt doen. Als ik de optie "Kopieer al het IDEAScript" kies, kan ik alle testen die nodig zijn om dit bestand te verkrijgen opnieuw uitvoeren. Als ik alleen "Kopieer het IDEAScript voor de geselecteerde taak (taken)" selecteer krijg ik alleen de code voor die taken.

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren om een script te maken in IDEA, afhankelijk van je kennis van scripting. Voor de expert kun je direct in de editor springen en beginnen met programmeren. Voor de beginner of iemand die begint met IDEAScript kun je de record of history gebruiken om IDEA eerst de analyse en het script te laten maken en het dan aan te passen. Ik begin meestal met de editor maar voer de analyse uit in IDEA en kopieer het dan van de historie naar de editor en pas het dan aan.

Brian Element is een CaseWare IDEA Lead Solution Architect en voormalig financieel adviseur van Public Services en Procurement bij de Canadese overheid. Hij werkt al meer dan drie decennia nauw samen met IDEA software.

Over de schrijver
Reactie plaatsen